Khamis, 27 Oktober 2011

kebangsatan FAM

Bola sepak Malaysia sekarang kecoh dengan harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 yang melambung dari RM30 untuk final tahun lepas kepada RM50 untuk final tahun ini. Apakah kerberkesanan kenaikan harga tiket yang mendadak semenjak 2, 3 bulan ini? Aku naik hairan dengan perangai bodoh FAM sejak kebelakangan ni, walaupun sifat bodoh FAM sudah diketahui sejak dulu lagi. Alasan kenaikan harga tiket adalah untuk penyelenggaraan stadium yang dah macam sawah padi, pembayaran pengadil dan untuk diagih - agihkan kepada persatuan bola sepak negeri. Itu satu alasan yang sangat bangang oleh SI MIDIN. Ke mana pergi duit tajaan astro yang berjuta - juta tu? Ke mana income hasil perlawanan - perlawanan sarkas dengan 3 barua EPL hari tu? Habis buat beli perabot baru untuk wisma FAM kot. Aku tengok wisma tu macam takde perubahan jer. Friendly dengan Nepal pun FAM letak harga RM30, untuk game yang takde apa - apa makna tu. Kebodohan FAM tidak pandai mencari perlawanan - perlawanan kelas A yang dapat memberi kesan pada ranking FIFA.

Dua hari sebelum ni, penjualan tiket sangat merosot kerana penyokong kedua - dua negeri memboikot penjualan tiket tersebut yang berharga RM50. Masing - masing ada pendirian untuk tidak membeli tiket tersebut. Masing - masing benci pada kebodohan dan kebangangan FAM. Tapi bagi pihak Terengganu pulak, kerajaan negeri telah menggunakan duit subsidi rakyat sebanyak 50% dengan mengurangkan harga tiket kepada RM25. Ingat!! Duit subsidi rakyat untuk rakyat. Tapi itu yang terjadi di sana. Dengan rela hati dan terima kasihnya pada kerajaan negeri, rakyat - rakyat Terengganu ni datang ke stadium untuk membeli tiket di mana dalam masa yang sama barua - barua FAM tersenyum puas kerana permainan mereka telah berjaya. Penyokong - penyokong yang sebelumnya berkeras hati memboikot perlawanan melutut berterima kasih pada kerajaan negeri dan FAM berdiri bercekak pinggang dengan rasa bangga. Pendirian mereka hilang dalam sekelip mata. Begitu jugak yang terjadi di Stadium Tuanku Abdul Rahman (STAR), di Paroi. Masing - masing tunduk melutut apabila dihulur dedak, pedigree dan friskiss oleh kerajaan negeri. Maruah diri senang dijual beli dalam sekelip mata oleh golongan kapitalis yang tiada hati perut. Aku tidak salahkan pembeli - pembeli tiket ni, mereka ada hak mereka masing - masing. Tapi tidakkah mereka sedar separuh daripada duit tiket tu adalah duit subsidi rakyat. Duit yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan negeri & kepentingan rakyat di negeri. Bukan untuk kepentingan poket FAM. Janganlah disebabkan alasan bodoh yang midin bagi tu kerajaan negeri senang - senang keluar duit bagi pada FAM.

Bola sepak Malaysia sudah nampak perkembangannya sejak Harimau Malaya mencipta nama di pentas antarabangsa pada tahun 2009. Ini adalah hasil titik peluh pemain - pemain itu sendiri, bukan usaha kapitalis - kapitalis dalam persatuan. Dalam masa yang sama FAM jugak menunjukkan perkembangan dan peningkatan dalam merompak duit rakyat. Stadium pun semakin didatangi peminat - peminat bola sepak tempatan. Stadium semakin bergema dengan sokongan penyokong - penyokong yang semakin sayang dengan pasukan mereka. Kesetiaan mereka tidak berbelah bahagi demi kejayaan pasukan. Tapi, dengan kesetiaan inilah FAM cuba untuk merompak duit mereka. Ini kerana FAM pasti walau berapa mahal harga tiket yang diletakkan, penyokong - penyokong akan tetap membelinya kerana tidak ada jalan lain lagi untuk melihat pasukan mereka bermain kecuali lihat di TV. Bagi penyokong - penyokong yang sudah sebati dengan keadaan di stadium mereka akan anggap itu adalah satu perkara bodoh yang FAM pernah lakukan. Tiket semahal itu akan menyebabkan penyokong - penyokong setia akan memberontak untuk menentang FAM (walaupun kita tahu dari dulu lagi ramai yang menentang FAM). Bagi penyokong - penyokong yang baru mula berjinak - jinak untuk hadir ke stadium, ini akan menyebabkan mereka hilang minat untuk ke stadium. FAM akan membunuh semangat mereka pada pasukan. FAM pembunuh!!!

Jadi, untuk perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 nanti tidak mustahil akan ada golongan - golongan tegar bola sepak akan memboikot perlawanan tersebut. Apa yang aku dengar akan ada usaha memboikot, dan aku sendiri akan menjadi salah seorang daripada mereka. Apa yang perlu aku katakan adalah RESPECT dengan pendirian yang kami pegang. Maruah kami tidak mudah dijual beli seperti sesetengah orang tu.

Akhir kata, terima kasih FAM dengan permainan BANGSAT korang. Penyokong - penyokong berjaya melutut di hadapan korang. Salam jari tengah dari aku, pencinta bola sepak MALAYSIA.

FAM : Football Association of Money.

"Tiba - tiba aku mengamuk disebabkan kebodohan FAM bermain mani"

Bangsat,
12:19pm

Tiada ulasan:

Catat Ulasan